Anekdotes

brief van Hylke Hylkema  |  na 17 jaar weer tegen elkaar  |  de partij van toen 
kritiek van een oud-lid (Hylkema)  |  herhaling van zetten!  |  leerzaam eindspel  |  strijd der giganten  |  overmoed uit de toverhoed  |  een schwindel
 

Brief van Hylke Hylkema                                                                                           naar top

Onverwacht nam Hylke Hylkema deze zomer, nét voor aanvang van de nieuwe competitie, afscheid van de club. Hij schreef een brief, die op de jaarvergadering werd voorgelezen door de secretaris. De brief stond vol Hylke-humor, die we - hoe spijtig zijn vertrek ook is - jullie niet willen en kunnen onthouden. Het is een anekdote op zich.......

Beste Ton,

Met pijn in mijn schaakhart heb ik moeten besluiten om dit komende schaakjaar mijn lidmaatschap op te zeggen.
Het afgelopen jaar is al gebleken dat de toenemende druk in mijn zware onderwijsbestaan aanleiding is geweest om mij veelvuldig af te melden voor een competitie-avond. Zelfs zo vaak dat mij de twijfelachtige eer te beurt is gevallen van de schaker met de meeste afzeggingen.
Dit jaar is de druk vanuit mijn school nog groter geworden.

Ik begrijp Ton dat je deze woorden amper zult kunnen vatten. Immers, waren die 2 collega's de Regt en Hylkema niet de heren die óf net van vakantie terug kwamen óf weer binnen afzienbare tijd op vakantie zouden gaan?

Echter, de spaarzame tijd dat wij, tussen deze vakanties in, écht voor de school bezig zijn, is moordend te noemen. Daarom deze dramatische beslissing. Dramatisch, omdat ik weet dat het voor de club een enorme aderlating moet zijn misschien wel haar meestbelovende topspeler zo te moeten kwijtraken.
Graag had ik het komende jaar een greep gedaan naar de eerste plaats. Het heeft niet zo mogen zijn. Ik moet nu door het leven als een soort Joop Zoetemelk, de eeuwige tweede.

Ik heb met heel veel plezier vele jaren geschaakt bij de SV Koudekerke. De geweldige sfeer, de altijd vriendelijke spelers, de rondjes van de jarigen en van mensen als Chris Boogaard die jaarlijks opnieuw vader werd van het zoveelste kind, de bemoedigende woorden van Nout Francke, de onvoorstelbare onrust waarbij geen ekele schakr zich ook maar enigszins kon concentreren..... ik zal het vreselijk missen.

Ik moet stoppen om mijn zakdoek te pakken maar beloof plechtig dat als ik eenmaal met pensioen ben (zo rond mijn 80ste levensjaar), ik mij opnieuw op zal geven als erelid.
Ik wens jullie een heel goed seizoen toe.

Hartelijke groeten aan iedereen,


Hylke Hylkema


Na 17 jaar weer tegen elkaar                                                                                   naar top

"En hoe gaat het met Hans?" Als speler van Koudekerke loop ik het clublokaal van Terneuzen binnen en sta een beetje verbaasd over deze ontvangst. Gosse Kamminga, eerste bordspeler van het tweede team, ontvangt me alsof ik hem niet al te lang geleden nog heb gezien. Maar.... hoelang is dat geleden? Hotel Walcheren, ergens in 1987 of zo. Dat de man mij nog herkent!
Een zaterdagmiddag 1987:  Koudekerke I speelt met haar eerste tiental (!) in de hoofdklas van Zeeland thuis tegen Terneuzen I. Met aan het eerste bord van Terneuzen ene Gosse Kamminga en voor Koudekerke..... je raadt het, ene Hans Keijmel. Het was een zwaar jaar, de hoofdklas was eigenlijk te hoog gegrepen voor Koudekerke, hoewel we toen nog wel een wat grotere club waren. Maar één ding herinner ik me nog heel goed. Ik won die dag van Gosse Kamminga! De man die - toen ook al - een paar honderd ratingpunten méér had dan ik. Hij opende met b4, ik won een pion en maakte het hem een partij lang erg lastig. Hij won de pion terug en verslapte héél even. Door een wondertje (één of andere lepe paardzet, herinner ik me nog) won ik tóch nog). Mijn dag was goed. Koudekerke echter verloor  toen met 1½-8½!


Keijmel-Kamminga na 19.... Td7

En 12 november, 17 jaar later,  zitten we dan weer tegenover elkaar. Deze keer heb ik wit. En ook deze keer win ik een pion en maak het hem erg lastig. En ook nu heeft hij nog steeds die paar honderd ratingpunten méér. En o, wat sta ik goed! Kijk maar eens naar de stelling hiernaast. Helaas doe ik enkele slappe zetten vanaf deze stelling. En ook later nog een paar iets mindere. Maar ik kan het me veroorloven, hoewel? Achteraf, bij de analyse, blijkt toch dat zwart misschien te snel remise had aangeboden. Want het werd remise. En ik was daar heel tevreden mee. Gosse óók, want hij had wel erg slecht gestaan, vond hij. En dat is nou óók Gosse Kamminga: niet alleen wijzen op de fouten van de tegenstander (zoals we vaak zo graag doen), niet alleen maar "als ik dit, als ik dat...." (zoals je schakers vaak hoort). Na de partij objectief analyseren, met oog voor de goede en slechte zetten van beide spelers! Zo leer je nog eens wat. Gosse doet vast ook wel een en ander met de jeugd, denk ik. Maar, hoe onbelangrijk het voor de rest van de wereld ook mag zijn, onze onderlinge balans blijft in mijn voordeel! En Koudekerke verloor niet eens zo héél erg.
Dag Gosse, tot over 17 jaar maar weer.

door: Hans Keijmel
 

De partij van toen....                                                                                                 naar top

Op 31 december schreef Cor Jansen in de schaakrubriek in de PZC - toevalligerwijze - een artikel over de b4 (Orang Oetang) opening en nam een partij van - je raadt het al - Gosse Kamminga onder de loep. Een partij, die Gosse won, jawel. Wat Cor Jansen erbij vermeldde, was dat zwartspelers, die té bang  antwoorden op b4, snel in het nadeel kunnen komen. Toevallig vond ik enige tijd geleden in een doos op zolder mijn schaak-notatieboekjes uit een "vorig leven", met zowaar daarin mijn "roemruchte" winstpartij tegen diezelfde Gosse Kamminga. Hij bleek uit 1990 te stammen, ik zat er dus 3 jaar naast. Whatever..... Als Cor Jansen geïnteresseerd is mag hij er gratis over beschikken. Hier komt ie dan, met 3 allesverklarende diagrammen als toegift! Speel maar mee....

1. b4 - e5 2. Lb2 - Lxb4 3. Lxe5 - Pf6 (onlangs speelde ik tegen Johan Paauwe dezelfde zetten met zwart) 4. c4 - d5 (hier speelde Johan 4. c3...) 5. cxd5 - 0-0 (niet bang zijn!) 6. a3 - La5 7. e3 - Pg4 8. Ld4 - Dxd5 9. h3 - Te8 10. Pf3 - Pf6 (zwart ontwikkelt vrolijk door) 11. Lc3 - Pge5 12. Pxe5 - Pxe5 13. Da4 - Pc6 14. Lxa5 - Dxa5 15. Lb5 - Dxa4 16. Lxa4 - Ld7 17. Pc3 - Td8 18. Tb1 - b6 19. Pd5 - Pe5 20. Lc2 - c6 21. Pf4 - Lc8 (het lijkt allemaal wat passief wat zwart doet, maar in feite beveiligt zwart e.e.a. en consolideert zijn goede opstelling. Achteraf wel verwonderlijk, waarom wit niet eerder rokeerde) 22. a4 - La6 (nu wordt rokeren dus lastig! zie diagram 1) 23. d4 - Pc4 24. Kd1 - c5 (zwart bouwt gezonde druk op) 25. d4 - g5 (zwart laat alle remmen los en gaat weer agressief spelen) 26. Ph5 - Txd4+ (pik in) 27. Kc1 - Te6 (om de 6e rij te beschermen; er dreigde Pf6 met aanval op h7) 28. Td1 - Txd1 29. Lxd1 - Pe5 30. Lg4 - Td6 31. f4 - Pd3+ (zie diagram 2) 32. Kc2 - gxf4 (anders neemt wit op g5) 33. exf4 - Pb4+ 34. Kc3 - Td3+ 35. Kb2 - Td2+ 36. Kb3 - Tc2 (zie diagram 3; het lijkt alsof wit helemaal niet door heeft, dat zwart de witte koning als een vlieg in zijn web vangt) 37. Td1(!!! maar was er nog iets te redden?? Zwart gaat sowieso pionnen snoepen!) - Lc4+ en wit gaf op. Hij gaat mat.
Ik denk toch, dat de kracht van zwart in deze partij lag in het overwegend actieve spel, ontwikkelingsgericht! Niet in de eerste plaats gericht op het verdedigen van de gambietpion (zoals vaker succesvol). Zoals Cor het dus propageert!
 

diagram 1
      
stelling na 22 ..... La6
diagram 2

stelling na 31 ...... Pd3
diagram 3

stelling na 36 .... Tc2


door:
Hans Keijmel

   

Kritiek van een oud-lid                                                                                 naar top

Beste Webmaster,

Soms, heel soms, kijk ik nog op de site van mijn oude cluppie, de S.V. Koudekerke.
Maar wat ik onlangs las onder de kop Nieuws was dermate schokkend dat ik meende er goed aan te doen om te reageren. Ik las:
“Koudekerke 70 jaar!”

“Koudekerke bestaat dit jaar 70 jaar! Deze week stond er een klein stukje in de Faam”.

Tjonge 70 jaar nog maar, dacht ik. Piet Boone is volgens mij de 70 al lang gepasseerd en woont sinds mensenheugenis al in Koudekerke. Zou hij in een tentje geboren zijn op de grond waar Koudekerke 70 jaar geleden is verrezen? Ik ben ter contrôle de archieven van de Zeeuwse Bibliotheek binnen gelopen en ziedaar ik kwam kaartmateriaal tegen van 1545 waar Koudekerke reeds op stond. Bij nog verdere bestudering kwam ik zelfs materiaal tegen waaruit blijkt dat Koudekerke al in 1067 is ontstaan!
Kortom: de webmaster had zeker een portje teveel op en gewoon zin in een feestje toen hij deze baarlijke nonsense opschreef. 

Hylke Hylkema en de Donald Duck:
“We hebben vooral Hylke Hylkema gemist, maar we hebben begrepen, dat hij tegenwoordig de Donald Duck leest! En dat is natuurlijk een goede reden van afwezigheid”.

Deze waanzin behoeft enige correctie.
Jullie beginnen sterk: dat ik gemist wordt staat natuurlijk buiten kijf, maar wat er daarna komt?
Luister: Ik was vereerd om een uitnodiging te krijgen voor een avondje schaken, maar heb op het laatste moment besloten om niet mee te doen. Reden was dat ik momenteel zo weinig aan schaken toekom dat ik bang was zelfs de schaakstukken verkeerd te posteren.
Dat er een relatie zou bestaan tussen mijn afwezigheid en mijn abonnement op de Donald Duck moet direct naar het land der fabelen worden verwezen.
Toegegeven, ik lig iedere vrijdagmiddag als een kwijlende pitbull op de deurmat, met wild kloppend hart en in gespannen afwachting, tot mijn lijfblad door de brievenbus geschoven wordt  (waarbij ik nog wel even kwijt wil dat ik dat grijnzende Duck-bezorgertje, luisterend naar de naam Matthis, soms wel kan villen als hij mij de zoveelste slapeloze nacht bezorgt door doodlaconiek de volgende dag pas te bezorgen).
Ik kan dit blad overigens iedere schaker aanbevelen. Als je na een stressvolle donderdagavond, waarin je een pot verloren hebt van uitgerekend Noud Francke, met tranen in de ogen thuis komt, dan werkt het heerlijk ontspannend te weten dat het de volgende dag al weer (jawel) vrijdag is en Matthis weer langs komt.
Bijzonder om te zien dat collega Roy de Regt, nu hij eindelijk onder de druk van mij vandaan is, tot bloei lijkt te zijn gekomen. Een 2e plaats is een fantastisch resultaat. Proficiat Roy!  
Beste webmaster, ik sluit hier mijn betoog. Ik ga ervan uit dat u de club volledig inlicht over de werkelijkheid. U begrijpt dat ik u in het vervolg scherp in de gaten houdt.

Hoogachtend, 

Hylkema.  

Natuurlijk heeft jullie webmaster even rustig de tijd genomen om deze kritiek te laten inwerken. Helemaal eens was ik het toch echter niet met de kritiek en heb Hylke daarom het volgende antwoord gestuurd. Sindsdien heb ik niets meer van Hylke vernomen, dus ik neem aan dat hij momenteel even stil geslagen is en nog op een antwoord zit te broeden.

Weledele heer Hylkema,
 
De webmees van Koudekerke heeft kennis genomen van uw opmerking en vindt nu - in een gestolen kwartiertje van de baas - even tijd in zijn drukke bestaan om u van repliek te dienen.
Eerst even wat recht zetten.... er is maar één Koudekerke en dat is de Schaakclub Koudekerke! Wie over Koudekerke spreekt heeft het dus over de schaakclub Koudekerke! Alle andere "koudekerkes" zijn hieraan ondergeschikt en behoren dus ook met kleine letter geschreven te worden. Er kan - vanuit die optiek bezien - dan ook geen misverstand bestaan over de kreet "Koudekerke 70 jaar". Maar wij kunnen er begrip voor opbrengen dat u dit - als oud lid - natuurlijk enigszins uit het oog had verloren! We vermoeden dan óók, dat u ons - als leraar - een geschiedkundig lesje wilde onderwijzen. We hebben echter altijd in de veronderstelling verkeerd, dat u leraar lichamelijke opvoeding was en dus van geschiedenis eigenlijk geen moer af wist. "Schaker, houdt u bij uw bord", is dus ons motto!
Natuurlijk hebben we u node gemist op onze oud-ledenavond. Wellicht hadden we uw komst kunnen verwezenlijken als we zo alert waren geweest om Matthis, uw Donald-Duck bezorger, hadden gevraagd de DD enkele weken niet te bezorgen. Misschien had u dan tijd gehad.
Het doet mij als webmees wezenlijk deugd, dat u de website regelmatig bezoekt. Ik adviseer u dan ook dit zeker te blijven doen. Dit soort aansporingen geven mij bovendien de motivatie om dit eenzame werk te blijven voortzetten.
Wij, alle leden van de club, zullen u met open armen ontvangen mocht u toch besluiten wederom uw zo veelbelovende schaak carriére op te pakken. Indien een mogelijk verlies tegen Francke een drempel mocht zijn om te herbeginnen, dan kunnen we uiteraard een handje helpen om hem in vroeg stadium dronken te voeren of desnoods iets in zijn koffie te deponeren. Winnen mag daarna geen probleem meer zijn voor een begenadigd speler, die u ongetwijfeld nog altijd bent!
 
Met vriendelijke groet,
 
Hans Keijmel

naar top

Herhaling van zetten!

Enkele weken geleden werd op de club de partij gespeeld tussen Ko Geschiere met wit en Ingvar Nordin met zwart.
Ingvar baarde opzien met een variant in het Italiaans, waarmee hij in 7 zetten Ko mat zette.
Omdat het zo'n kort partijtje was hebben we bij de beschouwingen van die week alle zetten vermeld en een diagrammetje er bij (27 oktober, 6e ronde).
Groot was mijn verbazing, toen ik deze week 's avonds in bed nog even een clubblad van SVKoudekerke las uit mei 1990 en ik daarin exact diezelfde partij tegen kwam!
Ik heb 'm ingescand en hiernaast afgebeeld. Ook toen was het zo'n spectaculaire overwinning, dat we het een diagram waard vonden. En geloof me, het computer-

tijdperk stond toen nog in de kinderschoenen, vandaar dat het er een beetje simpel uit ziet. De partij werd gespeeld door Evert Rijckborst (helaas overleden) en Jan Heiliger. Jan Heiliger met zwart won. We hadden destijds dus wel een clubblad en de redactie bestond uit Wim van Sluijs, Lein Boone (tja, die was en is overal voor te porren), Frans Rikumahu en ikzelf.

door: Hans Keijmel

naar top

Brief van Cees: "Leerzaam" eindspel

Het komt niet vaak voor, dat ik als webmees een brief per "echte" post van een clublid krijg met daarin een bijdrage voor de website! Daarom reden om dit op te nemen bij de anekdotes.
Een prima voorbeeld trouwens van dit (gepensioneerd) clublid, die zich niet verstopt achter "druk, druk, druk", terwijl ik weet, dat hij dat als (kersverse?) opa wél is!
De analyse van Cees gaat over de stelling hiernaast. Je ziet vast, dat zwarts koning weinig kan, want deze moet naar veld g7 kunnen als wit h7 speelt! Wits koning echter kan overal naar toe. Cees en Johan speelden op donderdagavond als volgt: 1. ...... b6 2. a3 - Kf8 3. b4 - axb4 4. axb4 - Kf7 5. c5 - b5 en het is remise!
Cees echter vond thuis uit, dat het toch gewonnen is voor wit! Hij geeft de volgende zettenreeks: 1 ...... b6 2. Kd4 - Kf8 3. Kc3 - Kf7 4. a4(!) - Kf8 5. b4 - axb4 6. Kxb4 en de witte koning wandelt naar c6 en wit wint!

Ook andere varianten (bijv. 5 .... Kf7 6. bxa5 - bxa5 7. Kd4 - Kf8 8. c5 - Kf7 9. Kc4 - Kf8 10. Kb5 - Kf7 11. Kxa5 enz.........) helpen zwart niet.

Cees varkevisser

naar top

Strijd der giganten! (door Paul v/d Velden)

De donderdagavond begint zo’n beetje heilig te worden, dat onverklaarbare gevoel op de schaakavond dat ik lang niet meer gekend heb.  Deze dag eindigt om 5 uur met werken, vervolgens een glaasje port voor het eten, daarna een douche en me geestelijk voorbereiden op de partij die komen gaat. Alles zo relaxed mogelijk. Vorige week donderdag was ik aan de beurt tegen Hans, altijd lastig, vooral ook met die vervelende SOS openingen, die hij regelmatig in de strijd gooit om zijn tegenstanders gelijk uit balans te krijgen.
Nu begon mijn donderdagavond anders dan anders, want we zitten tegen kerst aan en| mijn vriendin vond het tijd voor een kerstboom.
"Kan het nog, even naar Intratuin?". Ja, dat kon nog wel even als we opschieten zijn we zo weer terug. De boom was zo gekocht, een mooie spar voor weinig geld. Maar zo’n ding blijft niet staan, dus investeerde we nog wat tijd aan een pot of standaard. Weer thuis aangekomen vonden we een mooie stenen pot die de kamer zou moeten gaan sieren gedurende de kerst. Jammer genoeg moest de pot nog gevuld met zand of stenen. "Kan het nog even, naar de Gamma". Inmiddels half acht, als een speer naar de Gamma, daar gaat mijn douche en voorbereiding op deze heilige avond, dacht ik nog. Met ieder een zak zand op ons nek haastten we ons naar de kassa. Wederom thuis aangekomen zag ik dat mijn vriendin graag de avond wilde vullen met aan aankleden van de kerstboom en samen brachten we als een geoliede machine de kerstboom rechtop in positie. Zand erover en klaar.
Met zweet op mijn kop nog aan de bak tegen Hans Keijmel, ik was nog net op tijd en ondanks het haasten voelde ik me goed genoeg om er tegenaan te gaan. Ik met wit en met 1. d4 … f5 rolden we in een bijzondere Hollandse partij, voor mij totaal onbekend terrein. Ca 19 zetten zou hij duren voordat er remise kon worden besloten. 2. Lf4, ja je moet wat hé! 2….. Pf6, 3. h3 (altijd plekje vrij voor de sterke loper op f4) ….. e6, logische voortzetting, met Le7 straks en rokade staat zwart niet verkeerd. 4. e3 (Pf3 was ook goed) 4…..c5 (verrassend! Le7 of Pd5 ligt wat meer voor de hand) 5. Pd2 (leek mij sterk vanwege de vele mogelijkheden en de dekking indirect op b2; of het goed is laat ik aan de geleerden over, het is duidelijk dat deze partij een nieuwe variant is in het Hollands) ….. cxd4 6. exd4 (niet onprettig omdat anders e3 blijft hangen) 6…… Db6 (nu was Le7 toch echt meer op zijn plaats geweest; zwart wil té vlug té veel) 7. Pc4 (alles gedekt plus nog een aanval op e6 als de zwarte dame te ver weg loopt)…..Dc6 dekking van e6 en een schaakje in het vooruitzicht op e4 en wit moet opletten op het kwetsbare g2. 8. Pf3 (neemt het schaakje op e4 maar voor lief, wat een mindere positie voor de Loper op f4 geeft, want die moet nu naar e3 om het schaak te pareren).  Zwart komt echter eerst met ......b5, hij heeft blijkbaar genoeg van het paard met de dreiging op d6 (na 8….. d6 was a4 zeker een goed antwoord geweest) 9. Pe5 (toch ook geen onplezierig veld) 9…. De4+ 10. Le3 (de enige zet anders verliest wit zijn loper op f4) 10…..a6 (logische dekking, de computer had zwart’s dame op de 9e zet naar b6 gebracht en meer aandacht op het ontwikkelen van de stukken gevestigd. Maar met 10. a4 en 10….bxa4 en 11. Pc4 (weer terug)  staat wit met een pion minder toch weer uitstekend en geeft het pionoffer zwart niet de gelegenheid te ontwikkelen) 11. a4 (hier had wit misschien Pf3 naar g5 moeten spelen. Na 11….Db7 en 12. Le2 had wit de aanvalskansen kunnen creëren waar wit de ontwikkeling en positie voor had) Met 11. a4 loopt het anders. 11…. bxa4 12. Ld3 en 12…. Db7 krijgt wit ook een leuke ontwikkeling maar blijkt achteraf niet agressief genoeg om zwart weg te spelen.
13. 0-0 (wit wil actie, maar zwart trapt er niet in, de pion op b2 lijkt giftig) en zwart gaat verder met d6.


stelling na 6 ...... Db6?


Stelling na 16..... Pe4


Stelling na 19 .... Le7

Natuurlijk speelt wit het paard terug naar c4, daar heeft ie zijn pion voor geofferd. Dus: 14. Pc4 14……Le7. (Nu lijkt zwart toch te gaan ontwikkelen, hé jammer) 15. Lc4 dan maar weer (blijven dreigen is het advies) 15….Dc7. Weer dekken. 16. De2 (zat er aan te komen, geeft extra druk) Dan 16….Pe4. Hier speelt wit 17. Pg5 (maar had volgens de computer beter kunnen afruilen met een druk op de koningstelling en goede winst kansen) Op 17. Pg5 volgde 17…. Pc6 18. c3 18….. Pxg5 19. Lxg5 en 19…. Le7 met remise aanbod. Leuke stelling om te analyseren. Remise werd geaccepteerd met gemengde gevoelens.
Tja een cadeautje was het niet voor wit, maar het is duidelijk dat zwart de volgende keer zijn dame nog even thuis laat. Toen ik 's avonds thuis kwam was de kerstboom nog niet versierd, toch jammer !

naar top

Overmoed uit de toverhoed (door: Jan Engelen)

Hallo Hans,
 
Aan je langdurige oproep om eens een partij aan te leveren geef ik hierbij maar eens gehoor. Al is het maar om lucht te geven aan mijn eigen frustratie!
Mocht je de partij willen plaatsen (of de stelling zoals ik straks aangeef) dan weet ik nog wel een paar pakkende titels als "Hoe verkloot ik het beste een partij" of "Overmoed uit de toverhoed" of iets dergelijks!
Het volgende gebeurde mij (of beter gezegd deed ik) in de partij van de interne competitie welke ik afgelopen donderdag met wit tegen Paul van de Velde speelde. Ik beperk me uitsluitend tot een commentaar na de dertiende zet. Wat daarvoor aan mogelijke kansen waren is voer voor analisten. Het enige wat ik in dit stukje wil aangeven is hoe een betere stelling gemakkelijk kan worden verkloot. Zie de stelling hiernaast.
So far, so good Ten minste voor wit! Zwart staat behoorlijk gedrongen met een inactieve loper en paard. Overigens lagen er volgens Paul al kansen voor wit bij zet 10 of 11 (door in het centrum aan te vallen). Kan zijn, maar nogmaals: voer voor de analitici.
Logisch vervolg had in deze partij voor wit wellicht moeten zijn: 14. Pe1 om daarna de twee aanvallende pionnen te pareren en rustig aan een aanval te gaan werken.
Wit speelde echter 14. Dd2. Hiermee werd bewust de loper opgesloten om zwart uit te nodigen f4 op te spelen, met het idee om de beide aanvallende pionnen op te ruimen in ruil voor een loper.  Nogmaals: wellicht niet de sterkste zet op dat moment, maar gezien de stelling


Stelling na 13 ...... g5

kon ik me dit wel permitteren. Zwart speelde - zoals verwacht - inderdaad 14. ... - f4. Tja, en toen had ik me dus aan mijn oorspronkelijke plan moeten houden en 15. Lxf4 moeten spelen. Maar wat doe ik? 15. Pxg5???? Met het idee verder op te rukken.....Maar hoe???? Stom, stom, stom! Tja, dat ging me dus twee stukken kosten en niets meer voor wat voor aanval dan ook. Enkele zetten later heb ik opgegeven omdat er (op den duur) geen eer meer aan te behalen viel.
Van verder commentaar zal ik me onthouden. De partij heeft me geen slapeloze nacht(en) gekost. Maar houdt me nog steeds dusdanig bezig dat ik dit hier nu opschrijf!
Wat heb ik ervan geleerd? 1. in een soortgelijke stelling Pe1 eerder in overweging te nemen; 2. nogmaals goed te overdenken of het offeren van een loper tegen 2 pionnen in een dergelijke stelling wel het gewenste resultaat oplevert (bedoeling was dreiging weg te halen van deze pionnen en zelf meer ruimte te verwerven op de koningsvleugel met de bedoeling een koningsaanval op te zetten); 3. en vooral: geen rare totaal onverantwoorde zetten doen, en al helemaal niet tegen een speler die aanmerkelijk hoger (in dit geval zelfs eerste) op de ranglijst staat! Nou, of dat laatste lukt zullen we wel weer zien....
 
Goed, het zij zo. Ik ben m'n frustratie kwijt en alvast optimaal gemotiveerd voor de resterende wedstrijden van dit seizoen!
 
Tot donderdag!

naar top

Een Schwindel (door: Cees Varkevisser)

Als je iemand er met een beetje geluk inluist, dan heet dat in het Duits een "Schwindel". Dat overkwam mij ooit, alleen gelukkig niet als slachtoffer!
Met een pion méér het eindspel in, maar mijn koning wat excentrisch, zag ik de vijandelijke eenheden mijn stelling binnensluipen, c.q. binnenspringen (het paard). In hoge nood nam ik mijn toevlucht tot ...... de schwindel!" Zie de stellingen hieronder. Zelf had ik dus wit.


diagram 1
 

diagram 2
 

diagram 3
 
Zwart aan zet speelde 1. ......Pe6.
Er volgde 2. Pc2 - Ke5
En 3. Kf2 - Pd4
Ga naar diagram 2........
Als ik nu het paard sla (Pxd4) en zwart neemt op d4 terug met de koning, dan is het uit. Zwart raapt, na het tussenzetje ....f6, pionnen op b4 en a5 op en wit heeft geen goede verdediging meer.
Dus... het trucje geprobeerd: 4. Pe1!
Ga naar diagram 3.......
Zwart, op rooftocht naar pion f3, doet:
4. .... Kf4 (????????)
En wordt mat gezet met 5. Pd3!!!

"Stik", zei mijn tegenstander.
Ik zei: "Maak er maar stikmat van"

Heb je ook voorbeelden van een Schwindel? (ook als je er zelf bent ingeluisd!) Geef ze door aan de webmees!

naar top

© copyright SVKoudekerke